Ομιλία: “Η Δράση του Επιμορφωτικού Κέντρου Γλαύκης στα Πομακοχώρια του Νομού Ξάνθης”

Την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη του ΣΑΚΑ ομιλία με θέμα την Δράση του Επιμορφωτικού Κέντρου Γλαύκης στα Πομακοχώρια του Νομού Ξάνθης. 

Το Επιμορφωτικό Κέντρο Γλαύκης Ν. Ξάνθης είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία που έχει ως στόχο τη βελτίωση των συνθηκών μάθησης των παιδιών της μειονότητας μέσω της παροχής δωρεάν φροντιστηριακών μαθημάτων, συμπληρωματικών της επίσημης εκπαίδευσης. 


Ομιλητής ήταν ο κύριος Ορχάν Αζίζ, φιλόλογος ΑΠΘ.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κέντρο Γλαύκης και ο κύριος Ορχάν Αζίζ βραβεύτηκαν στις 26.11.2009 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το Βραβείο "Νησίδες Ποιότητας 2009"


Απόσπασμα από άρθρο Καθημερινής 27.11.2009
«Μπορεί το γκαράζ ενός σπιτιού στην Ξάνθη να στεγάσει τη διάθεση για μάθηση; Μπορεί, όταν υπάρχει διάθεση για προσφορά που τις περισσότερες φορές προκύπτει από την ανάγκη να καλυφθούν τα κενά της Πολιτείας. Τέτοιες πρωτοβουλίες βράβευσε στις 26.11.2009 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, απονέμοντας τα βραβεία συλλογικής δράσης «Νησίδες Ποιότητας 2009» σε οκτώ οργανώσεις και φορείς που αναπτύσσουν συλλογική, πρωτοποριακή, μη κερδοσκοπική δραστηριότητα. Τα βραβεία απονέμονται ανά διετία από το 2001 και συνδιοργανώνουν η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία σε συνεργασία με το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού.


Γκαράζ, αποθήκες και καφενεία έχουν ειδικά διαμορφωθεί για να στεγάσουν το Επιμορφωτικό Κέντρο Γλαύκης στην Ξάνθη, όπου τα τρία τελευταία χρόνια, ο Αζίζ Ορχάν, δάσκαλος στο εξαθέσιο μειονοτικό δημοτικό Ξάνθης και 12 εκπαιδευτικοί ακούραστα βοηθούν 300 μαθητές των μουσουλμανικών χωριών του νομού «ώστε να είναι παρόντες στα ελληνικά πανεπιστήμια».


Ο εκπαιδευτικός κ. Ορχάν Αζίζ, ο οποίος μαζί με τη συνάδελφο και σύζυγό του κυρία Μπελκίς Μεχμέταλη αλλά και άλλους εκπαιδευτικούς έχουν δημιουργήσει από το περασμένο φθινόπωρο ένα επιμορφωτικό κέντρο ενισχυτικής διδασκαλίας που λειτουργεί στη Γλαύκη, στη Μύκη και στην Πάχνη. Στο κέντρο παρακολουθούν μαθήματα περίπου 300 μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου από τα σχολεία της περιοχής. Χορηγοί του κέντρου είναι η πρώην υφυπουργός Εξωτερικών κυρία Βιργινία Τσουδερού, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και οι επιχειρηματίες – συναπόφοιτοι κκ. Δημήτρης Εφραίμογλου ‘88 και Μηνάς Εφραίμογλου ‘43.

Ο κ. Αζίζ, ο οποίος παράλληλα κάνει Μεταπτυχιακό στη Γλωσσολογία, ομολογεί ότι «δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα στα ελληνικά» και αυτό διότι «τα παιδιά αντιμετωπίζουν τρομερές δυσκολίες λόγω του ότι τα μαθηματικά, η φυσική και η γλώσσα διδάσκονται στα τουρκικά». Αυτό δημιουργεί ένα σοβαρό πρόβλημα διότι οι μαθητές, έχοντας μάθει τα μισά μαθήματα στα τουρκικά, πηγαίνουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που είναι αμιγώς ελληνόφωνη και αντιμετωπίζουν εμπόδια στην κατανόηση των μαθημάτων. Όπως ο ίδιος αναφέρει, «Στόχος είναι να αναδειχθούν τα μορφωμένα παιδιά της περιοχής. Κάποιοι προσπάθησαν εσκεμμένα να μείνουμε στο σκοτάδι, εμείς όμως θα πάμε προς το καλύτερο» καταλήγει".

© ΣΑΚΑ | Σύλλογος Αποφοίτων Κολλεγίου Αθηνών - Ψυχικού   Disclaimer | Δικαιώματα Πρόσβασης Designed & Developed by Converge