Επαγγελματικό Club Δικηγόρων-Νομικών

Ο θεσμός των Επαγγελματικών clubs δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητη την πολυπληθή δικηγορική και εν γένει νομική κοινότητα του Κολλεγίου.

Στο πλαίσιο αυτό, από τις πρώτες οργανωτικές συναντήσεις τέθηκε ως στόχος η συστηματοποίηση συναντήσεων ομοιοεπαγγελματικού ενδιαφέροντος, η ενίσχυση της επαγγελματικής δικτύωσης σε συνεργασία με το CDO, το επαγγελματικό και ακαδημαϊκό mentoring νεότερων αποφοίτων και η διοργάνωση θεματικών συζητήσεων ευρύτερου κοινωνικοπολιτικού ενδιαφέροντος σε συνέργεια με άλλους φορείς της κολλεγιακής οικογένειας.

Οι συναντήσεις διοργανώνονται συνήθως Δευτέρα και σχετική ενημέρωση υπάρχει σε όλα τα μέσα επικοινωνίας του Συλλόγου. Οι συναντήσεις είναι ανοικτές. Το Club αριθμεί περισσότερα από 60 εγγεγραμμένα μέλη που λαμβάνουν αναλυτικότερη ηλεκτρονική πρόσκληση.

Υπεύθυνος: Σωτήρης Φωτέας ‘02

 

Εκδηλώσεις:

25/6/2018          Η νομολογία του ΣτΕ στην εποχή της κρίσης – Με αφετηρία αποφάσεις μείζονος σημασίας που απασχόλησαν την επικαιρότητα, η εισήγηση κάλυψε την εξέλιξη της νομολογίας του ΣτΕ από το πρώτο στο τρίτο Μνημόνιο, τη νοηματοδότηση των δικαιωμάτων υπό συνθήκες οικονομικής αναγκαιότητας και το ρόλο του δικαστή στα ζητήματα που αποτελούν, ταυτόχρονα, αντικείμενο δικαιοδοτικού έργου αλλά και πολιτικής αντιπαράθεσης. Εισηγητής ο Γιώργος Νικολού ‘07 (ΕΚΠΑ-ΜΔΕ Δημοσίου Δικαίου, Oxford University–MJur, MPhil in Law, DPhil cand.).

22/11/2017          «Πρόσφατες νομοθετικές εξελίξεις στο δίκαιο των Ακινήτων» – Συζήτηση σχετικά με τα νέα νομοθετικά καθεστώτα χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, αλλά και τα νέα νομοθετικά καθεστώτα για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος. Εισηγήτρια η ελένη αλεξίου ’92 (M.Sc in Business ALBA, Chambers & Partners and Legal 500-Greece’s leading individuals for Real Estate and Construction).

13/6/2017          «Το εργατικό δίκαιο στην εποχή των Μνημονίων και της παγκοσμιοποίησης» – Συζήτηση σχετικά με τις πρόσφατες νομοθετικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ο τρόπος θέσπισης των όρων εργασίας και την εν γένει οικονομική θεώρηση του εργατικού δίκαιου (σύνδεση με την ελευθερία των αγορών και σχετική ιδεολογική φόρτιση. Εισηγητής ο Αλέξανδρος Λεοντόπουλος-Βαμβέτσος ’87, δικηγόρος.

30/01/2017        «Εμπορικά σήματα, τα πιο συχνά λάθη των επιχειρήσεων & οι βέλτιστες πρακτικές» – Πρόκειται για μια θεματική όχι μόνο με νομική αξία, αλλά και με ευρύτερες προεκτάσεις στην επιχειρηματική και εν γένει οικονομική ζωή. Η παρουσίαση βασίστηκε και σε οπτικοποιημένα παραδείγματα από τη νομολογία με σκοπό να προκαλέσει τον διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων. Εισηγητές οι Χρήστος Χρυσάνθης ’87 (Επίκουρος Καθηγητής Εμπορικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών) και Ξένια Χαρδαλιά ’03.

27/6/2016          «Η Διαχείριση της νομικής σύγκρουσης: Στρατηγική & Διαπραγμάτευση» – Ανάλυση της διαχείρισης της νομικής σύγκρουσης και εστίαση στο θέμα της στρατηγικής όσο και στην διαπραγμάτευση ως εργαλείο διαχείρισης. Εισηγητής ο Σεραφείμ Βολιώτης ’86 (Επίκουρος Καθηγητής Στρατηγικής (ALBA Graduate Business School at the American College of Greece).

29/2/2016           «Σκέψεις και προοπτικές μιας συνταγματικής αναθεώρησης» (Εισηγητής: Στέλιος Κουτνατζής ’95, Δικηγόρος-Λέκτορας Δημοσίου Δικαίου Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης).

30/11/2015        «Η προστασία των προσωπικών δεδομένων στην ελληνική και ευρωπαϊκή έννομη τάξη και σημαντικές εκφάνσεις της στη δικηγορική καθημερινότητα» (Εισηγήτρια: Φερενίκη Παναγοπούλου-Κουτνατζή ’95, Δικηγόρος-Ελέγκτρια ΑΠΔΠΧ, Επιστημονική Συνεργάτις Πανεπιστημίου Πελοποννήσου)

19/10/2015        «Νομικό και φορολογικό πλαίσιο της δράσης κοινωφελών φορέων/ΜΚΟ: Εμπειρία, δημόσιος διάλογος και νομοθετικό έργο» (Εισηγήτρια: Νίκη Κεραμέως, Δικηγόρος-Βουλευτής Επικρατείας, συνιδρύτρια ΜΚΟ ΔΕΣΜΟΣ)

25/5/2015           Συζήτηση για τη γενικότερη προβληματική στην καθυστέρηση της απονομής της ελληνικής Δικαιοσύνης

27/4/2015           Η Διαμεσολάβηση ως σύγχρονη και αναπτυσσόμενη μορφή εναλλακτικής επίλυσης των διαφορών (Εισήγηση: Ε. Μπαρμποπούλου ‘94, Μ. Κουτρουμπή ’88, Δικηγόροι-Διαπιστευμένες Διαμεσολαβήτριες)

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

© ΣΑΚΑ | Σύλλογος Αποφοίτων Κολλεγίου Αθηνών - Ψυχικού   Disclaimer | Δικαιώματα Πρόσβασης Designed & Developed by Converge